divendres, 31 de maig del 2013

Més notícies sobre memòria històrica...

RETORNO DEL DIPLOMA ENTREGADO A A.D.A.R. EN EL ACTO HOMENAJE A LA GUARDIA CIVIL (Barcelona-11/05/2013)

En referencia al acto homenaje a la Guardia Civil llevado a cabo el pasado 11 de mayo en la localidad de Sant Andreu de la Barca, la Asociación de Aviadores de la República quiere expresar su malestar por la instrumentalización que se está haciendo de su nombre en relación al desgraciado y mediático tema de la entrega de un Diploma a la Hermandad de Combatientes de la División Azul.

A.D.A.R. es una asociación apolítica que defiende la memoria de aquellos pilotos que lucharon por la libertad y la democracia de este país, pero no puede permitir que se utilice su nombre para excusar el reconocimiento a una organización de las características de la División Azul.

Por lo anteriormente expuesto, y tras haberse reunido la Junta Directiva de la asociación y asociados, se decidió por mayoría de votos retornar el diploma entregado a nuestra asociación a la Federación de Asociaciones Cívico-Militares de Cataluña.

El diploma fue devuelto el pasado martes 28 de mayo a un miembro de la organización del acto y así queremos hacerlo constar para información de nuestros asociados y seguidores en general.

--------------------------------------------------

Tots els detalls sobre les condicions de vida i treball en la Guerra Civil

Font: La Torre del Palau 

Aquest dimarts es va presentar a l'Ateneu Terrassenc el llibre " Vivir en guerra, zona leal a la República (1936-1939) ". L'acte va anar a càrrec dels investigadors Joan Serrallonga, Just Casas i Manel Santirso.

Aquest llibre és un recopilatori de la recerca més recent sobre la zona lleial a la República durant la Guerra Civil (1936-1939) que s’ha centrat sobretot –encara que no únicament– en l’extens front bèl·lic o les seves proximitats, en detriment de la necessària anàlisi de la reraguarda. Els historiadors van veure que la fins aleshores recerca d'aquest període havia deixat parcialment a les fosques un binomi que els semblava fonamental: guerra i societat.

Amb la documentació aportada i amb l’experiència de recerca de l’equip del projecte, s'ha pogut establir un model comparatiu de les condicions de vida i de treball i la conflictivitat en cadascuna de les zones de la rereguarda republicana, així com la dinàmica i organització militar de l'exèrcit popular de la República, en especial a allò que es refereix a la subsistència de la tropa i les seves condicions materials. De tot aquesta feinada, ha sorgit el llibre que Serrallonga, Casas i Santirso van presentar aquesta setmana a Terrassa.

----------------------------------------------------

Jordi Ballart proposa que es canviï el nom al carrer Salvador Gros

Font: Canal Terrassa

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, plantejarà a la Comissió del Nomenclàtor la retirada del nom del carrer de Salvador Gros, un voluntari terrassenc de la División Azul mort en combat. Tot i que la Comissió ja va valorar aquest tema mesos enrere i va emetre un informe que en principi no instava a canviar-lo, Ballart ha demanat a aquest òrgan que torni a considerar la seva retirada en la seva propera sessió. També proposa buscar el consens amb els veïns i la comissió per valorar un nou nom per aquest carrer.

El carrer de Salvador Gros és un vial de 79 metres de llarg ubicat al barri de La Cogullada, entre l’avinguda de Joaquim de Sagrera i el carrer de Francesc Layret. La seva denominació data de l’època franquista, quan el consistori d’aleshores va voler homenatjar aquest terrassenc mort al front rus durant la Segona Guerra Mundial. A la placa identificativa del carrer es pot llegir “Salvador Gros i Florido (Terrassa 1914 - Front de l’Est (Rússia), 1943. Voluntari terrassenc de la División Azul”. Gros va rebre a títol pòstum la medalla d’or d’excombatent.

La División Azul va ser un cos de voluntaris que l’Estat Espanyol va enviar a combatre amb l’exèrcit nazi durant la segona guerra mundial. Va participar al setge de Leningrad i a la batalla de Volkhov, entre altres. Més de 45.000 espanyols hi van participar, entre els quals hi havia 15 terrassencs.

La Comissió del Nomenclàtor de Vies Públiques de Terrassa és un òrgan assessor, de caràcter consultiu, que elabora propostes per a la denominació dels nous vials de la ciutat i, si escau, la modificació dels ja existents. Està constituïda per representants de tots els grups polítics municipals, tècnics de diverses àrees municipals i altres persones vinculades a la toponímia, l’onomàstica, la llengua, la geografia i la història de la ciutat.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada