diumenge, 26 de maig del 2013

“Españoles, Franco no ha muerto”

Font: El Diari del Vallès

Edu Navarro

El passat divendres, l’ex-dictador d’Argentina, Jorge Videla, moria a la presó complint una pena per l’assassinat i la desaparició de milers de ciutadans argentins. Com el lector sap, al nostre país també vam sofrir els assassinats i les desaparicions durant els quaranta anys de dictadura franquista. Però a diferencia de l’Argentina o d’altres països on també van sofrir el feixisme, sembla que a casa nostra tot segueixi igual.

Mentre Mª Dolores de Cospedal es dedica a insultar als ciutadans que practiquen els escratxes, titllant-los de nazis, una companya del seu partit, la delegada del Govern a Catalunya, María Llanos de Luna, va lliurar l’11 de maig un diploma a un membre de l’”Hermandad de Combatientes de la División Azul”, una entitat formada pels veterans de la divisió feixista que va integrar l'exèrcit nazi durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta horrible escena, que es va viure a Sant Andreu de la Barca, ja ha traspassat fronteres, al fer-se ressò fins i tot el diari berlinès “Die Tageszeitung” en un article on, lògicament, posa el crit al cel pels honors concedits als franquistes que van lluitar al costat dels nazis.

La participació entusiasta de la delegada del Govern en aquest homenatge als còmplices de l'exèrcit d'Hitler constitueix un nou atemptant contra la dignitat de les víctimes de la barbàrie nazi i contra la memòria democràtica de totes aquelles persones que van lluitar per la llibertat. Mentre tots els estats amb democràcies més o menys avançades commemoren la fi del nazisme i el condemnen, actes com aquest ens desprestigien, i ens han de fer reflexionar sobre quina és la naturalesa del règim on vivim.

Quan Franco va dir: “Todo queda atado y bien atado, va quedar clar que el franquisme no moriria amb ell, sinó que ha continuat durant aquests més de trenta-cinc anys de suposada democràcia. Al principi va ser amb una màscara, però el pas dels anys ha fet que tornés a mostrar el seu vertader rostre sense complexes. Aprenguem d’altres pobles, perquè “Franco no ha mort”, però només dependrà de nosaltres que tot continuï així o que l’enterrem definitivament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada