dijous, 11 de juliol del 2013

La Comissió de la Dignitat denuncia el govern espanyol davant la Unesco pels 'papers' de Salamanca

Font: Ara

L'entitat assegura que el ministeri de Cultura posa nous obstacles perquè els documents, la digitalització dels quals ha costat 1.558.195 euros al govern català, tornin als seus legítims propietaris
 
És una història que sembla no tenir final. Altra vegada, la Comissió de la Dignitat ha denunciat l'incompliment de la llei de retorn del 2005. Segons aquesta llei, tots els 'papers' de la Generalitat i de particulars requisats per l'exèrcit franquista durant la Guerra Civil ja haurien d'haver tornat als seus legítims propietaris.  L'entitat ha denunciat que l'actual ministre de Cultura, José Ignacio Wert, va prometre ara fa sis mesos que "completaria" el retorn de la documentació en el termini de mig any. Però les 300 caixes amb 'papers', una cinquantena de documents –cartells, postals, pamflets, làmines...– i 3.000 llibres continuen a Salamanca. Independentment de les promeses de Wert, segons la llei, ja haurien de ser a Catalunya.

La Comissió ha decidit enviar a la Unesco un informe en què denuncia "els incompliments i els entrebancs del govern espanyol", segons ha assegurat el seu portaveu, Josep Cruanyes. "Tota la documentació està digitalitzada i preparada [el govern català hi ha invertit més d'1,5 milions d'euros] però no s'ha transferit, quan, segons la llei, els 'papers' s'han de retornar tres mesos després de ser digitalitzats". Cruanyes també ha criticat els nous obstacles que posa Wert. "Hi ha documentació que ara consideren que no han de retornar, perquè en el moment que es va fer la llei no era a Salamanca, com alguns documents judicials de Companys". El govern espanyol tampoc vol retornar la documentació de 13 ajuntaments –com l'acta en què l'Ajuntament de Moià recull la proclamació de la República– o d'altra relacionada amb la maçoneria. "Potser –ha lamentat Cruanyes– el model de Wert és el de Franco i el senyor Rafael Álvarez Arenas, cap del servei d'ocupació de Catalunya el 1939". El director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans i Travé, ha expressat el suport de la Generalitat a les demandes de la Comissió de la Dignitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada