dissabte, 13 d’abril del 2013

Visca la República! Visca el 14 d'abril!

Aquest any en fa deu que va néixer l’Associació de Terrassa per la III República. Deu anys són un període que incita a fer un petit balanç.

Durant aquests deu anys hem organitzat un nombre considerable d’activitats que van des d’aquest sopar de commemoració de la II República, que s’ha repetit invariablement tots els anys, fins a activitats més esporàdiques, com la darrera, que ha estat presentar una moció al Ple de l’Ajuntament de Terrassa.

Demanàvem que demà, 14 d’abril, s’hissés la bandera tricolor a la façana de l’ajuntament de la nostra ciutat, com homenatge a tots els homes i dones que van lluitar contra el feixisme i en defensa de les llibertats. Una moció que ha estat recolzada per ICV-EUIA però rebutjada pel PSC i, òbviament, per la resta d’oposició. Sembla que les conviccions republicanes dels membres del PSC no ho són prou com per recolzar que la tricolor onegi, ni que sigui per un dia, a la façana de l’ajuntament.

La organització del cicle de cinema, de jornades de debat i conferències, les sortides a espais de memòria, la publicació del còmic i la participació en diverses plataformes que han anat sorgint durant aquests 10 anys, han estat experiències que ens han anat refermant en el projecte inicial.

Un projecte basat en dos eixos: d’una banda la necessitat de la recuperació de la memòria històrica i el reconeixement de la lluita contra el feixisme i per l’altra, la creació de consciència de la necessitat d’avançar cap a una Tercera República com única alternativa autènticament democràtica.

No podem dir que cap dels dos fronts estigui en una situació massa optimista.

Després de l’aprovació de la llei de memòria històrica pel parlament espanyol a l’octubre de 2007, l’embranzida que havia agafat el moviment memorialistic, amb una activitat més que notable i una important presència als mitjans de comunicació, va patir una brusca frenada i una apagada informativa que l’ha tornat a deixar gairebé a les catacumbes.

La situació actual, amb unes institucions corcades per la corrupció, amb un cap d’estat absolutament desprestigiat, i amb un cap de govern incapaç de donar la cara i que només apareix a través d’una pantalla, ens mostra un procés de descomposició política davant del que només veiem la falta de coratge polític per plantejar la república com alternativa.

Malgrat les diferències que donen els anys que hi ha entre una etapa i l’altre, potser podríem aprendre algunes coses si ens fixem una mica en el que va passar just el 12 d’abril de 1931, ahir va fer 82 anys.

Les llistes republicanes que van guanyar les eleccions municipals a la majoria de les grans ciutats significaven una voluntat de canvi de règim, una aposta clara contra la monarquia i les institucions que li donaven suport i una possibilitat d’obrir la participació ciutadana a les institucions polítiques. I van guanyar!

Avui, la majoria d’opcions polítiques van marejant la perdiu sense un posicionament clar per un canvi de règim. Un canvi que ens lliuri d’una vegada del jou heretat del franquisme que és la monarquia i que permeti democratitzar de veritat les institucions, lliurant-nos dels franquistes que encara hi pul·lulen. Un canvi que, liderat per plantejaments d’esquerres, ens permeti avançar cap a una societat més justa.

Les lluites sectorials en defensa de la sanitat i l’ensenyament públics, contra les hipoteques, els desnonaments i els abusos bancaris, contra la precarització laboral, pel dret d’autodeterminació... són importants, necessàries, però només la confluència de totes elles amb l’objectiu clar de trencar l’actual règim i instaurar la República ens permetrà poder assolir victòries.

Bastir una alternativa republicana és una tasca immensa. Però, com va escriure Miquel Martí i Pol, que ens va deixar també ara fa deu anys, TOT ESTÀ PER FER, PERÒ TOT ÉS POSSIBLE.

VISCA LA REPÚBLICA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada